Heer zegen ons en ook deze spijzen – Roos

Er werd gebeden op de scouts en er was een aalmoezenier aanwezig op de kampen. Maar religie, dat hoorde gewoon bij de tijdsgeest. Men ging naar de kerk, men bad, men deed zijn vormsel, men trouwde voor de kerk. Op de scouts was dat niet anders. Er was daar ook helemaal niets speciaals aan. Dat was zo en we deden dat en velen hadden daar iets aan. Zo hadden we misviering op kamp. Maar dat was eigenlijk een belevenis omdat Paul dat deed. En gebedjes voor het eten, dat was zo gebeurd: “Heer zegen ons en ook deze spijzen, die uw milde hand ons geeft. Door Christus onze Heer. Amen”. Ik ken het nog! En daarna deden we het scoutsgebed: bikke bikke bik. Ik heb het gevoel dat religie de dag van vandaag meer een ver-weg-van-mijn-bed-show is geworden. Al dat pastorale, dat ceremoniële, dat is niet meer voor nu.

“Onze aalmoezenier toen was Paul Delacourt. Een erg aangename en imposante man niet in wat hij zei maar in zijn zijn.”

Ik heb natuurlijk een speciale periode gehad. Onze aalmoezenier toen was Paul Delacourt. Een erg aangename en imposante man niet in wat hij zei maar in zijn zijn. Iedereen die die man leerde kennen was daardoor aangestoken. Van de kleinste kapoen tot mijn oma. Paul was ook gewoon heel begaan met de mensen.

paul delacourt.JPG

Paul deed onder andere ook de dia montages en kon heel goed fotograferen. Maar hij schreef ook religieus geïnspireerde teksten maar dat was allemaal zo gewoon. Zo normaal. Hij was een beetje mijn Jezus in die tijd. Ik dacht van zo moest Jezus ongeveer geweest zijn en daar kan ik wel in geloven.

Naast de scouts heeft hij toen ook nog de krokusgemeenschap opgericht. Dat waren jonge mensen die samenkwamen in een klein huisje en we konden daar praten over religie en geloof. Vaak werd er vertrokken uit een Bijbeltekst. Wat zalig daaraan was, is dat er niet beoordeeld of veroordeeld werd.

Wil je meer verhalen lezen over wat religie betekende voor ons? Klik dan hier


Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *